Kinderrepubliek der Letteren

Of ik wel eens had opgetreden voor kinderen van vijf à tien jaar oud? Nee, dat kon ik niet beweren. Toch nodigde Spui 25 mij uit om samen met Robin Block een optreden en poëzieworkshop te verzorgen ter gelegenheid van Kinderboekenweek. Een interessante ervaring.

Kinderboekenweek stond dit jaar in het teken van het ‘geheim’. Eerst droegen Robin en ik elk een gedicht voor rond dit thema, waarbij we improviserenderwijs de moeilijke woorden wegformuleerden. Tot mijn opluchting leek onze ‘volwassen’ poëzie de kinderen niet af te schrikken. Vervolgens gingen ze zelf aan de slag, geïnspireerd door de spannende achtergrondmuziek van de Easy Aloha’s. Een voor een kwamen ze naar voren met een eigen gedicht, het ene nog mooier dan het andere.

Ontroerend was het meisje dat vertelde over een ruzie met haar beste vriendin. Eerst las ze op van papier. Maar al snel liet ze het blaadje zakken en sprak ze de zaal direct toe. Het kinderleed kwam heel dichtbij.

En dan was er nog het meisje dat de volgende regels aandroeg:

vlinder

je houdt of je houdt niet
van mij

3 piraten stonden op wacht
ze wilden eten halen
maar het was nacht

vleermuis

Vol trots stond ze naast me terwijl ik haar woorden ten gehore bracht. Ze barstte los in gegiechel toen ik toekwam aan de vraag of de aangesprokene nu wel of niet van de spreker hield. Het woord ‘vleermuis’ had ik in mijn voordracht aanvankelijk weggelaten omdat het half stond doorgekrast. Ze verzekerde me echter dat er nog een gedicht op het blaadje stond. Na kort overleg kondigde ik derhalve een laatste gedicht aan en sprak: ‘vleermuis’. U begrijpt, een donderend applaus volgde.

Krijn Peter Hesselink

PS De bovenstaande regels heb ik naar beste kunnen uit mijn hoofd gereproduceerd. Ik weet niet hoe het verantwoordelijke meisje heet en heb haar dan ook niet om toestemming kunnen vragen voor publicatie. Zie www.vn.nl/BijVN/Spui25/ArtikelSpui25/KinderRepubliekDerLetteren.htm voor een prachtige serie foto’s van de middag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.