Dag, albatros, het ga je goed!

De gouden albatros zit in een kooi. Dat is werkelijk nergens voor nodig. Het massieve stenen gevaarte, dat overigens meer weg heeft van een mus dan van iets anders, zou zich met de beste wil van de wereld niet van de grond kunnen losmaken. En het beest beschikt niet over de beste wil van de wereld. Het neemt de dingen zoals ze zijn.

De vogel streek ooit bij mij neer in de nacht van 6 op 7 oktober 2006. Ik had mij in de Utrechtse Tivoli tot Nederlands kampioen slam poetry laten kronen en daar hoort natuurlijk een wisseltrofee bij. Aan zijn kooi was voor elk van mijn voorgangers een apart plaatje bevestigd, met daarop gegraveerd hun naam en het jaartal van hun triomf: ‘Erik Jan Harmens – 2002’, ‘De Woorddansers – 2003’, ‘Sven Ariaans – 2004’, ‘Sander Koolwijk – 2005’.

Sindsdien heeft mijn albatros aangezien hoe ik gedichten publiceerde in de nrc.next, het Hollands Maandblad en Krakatau, hoe ik optredens gaf voor het Festival Mooie Woorden, het Weerwoordfestival, het Tolhuistuinfestival en het Poëziecircus, en hoe ik steeds meer mijn eigen stem vond in mijn gedichten. Soms schudde hij verontwaardigd zijn vleugels op, zoals toen ik in de brief aan het object li 158, gepubliceerd in Hollands Maandblad 2007-3, een andere gevleugelde vriend kussens en verwensingen naar het hoofd meende te moeten slingeren. Maar over het algemeen konden we het prima met elkaar vinden.

Desondanks is voor hem nu het moment gekomen om de vleugels uit te slaan en nieuwe horizonten tegemoet te vliegen. De mensen van het Poëziecircus zullen hem daarbij een handje helpen. Ook zij hebben een hard hoofd in zijn vliegkwaliteiten. Ze zullen een extra plaatje aan zijn kooi bevestigen, ‘Krijn Peter Hesselink – 2006’, en ze zullen hem er mentaal op voorbereiden dat op 8 december iemand anders zich van hem meester zal maken.

Albatros, ik wil je bedanken. Ook zonder jou zal ik mij heus wel weten te redden, maar alleen omdat ik weet dat je altijd in gedachten bij me zult blijven, hoeveel kampioenen mij ook mogen volgen, zoals er in mijn hart altijd een plekje voor jou zal zijn ingeruimd. Gemankeerd vliegbeest, het ga je goed!

NK Poetry Slam 2007
Zaterdag 8 december, 20:00 uur
Tivoli, de Helling
Helling 7, Utrecht
Entree € 10,00
www.poeziecircus.nl

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.