Jeugdzonden in Perdu, broedertwist in Amersfoort

‘Waarom was je god zo diep in je gedachten,’ vroeg Lucebert eens in een gedicht aan Willem Kloos, ‘en waarom liep hij niet gewoon op straat?’ Natuurlijk is het relevant welke bezwaren Lucebert had tegen Kloos. Maar het is minstens zo veelzeggend dat hij überhaupt de moeite nam hem aan te vallen. Als Kloos geen verleidelijk voorbeeld had vertegenwoordigd, was hij het bekritiseren niet waard geweest.

Er is geen dichter of hij kan voorgangers aanwijzen die hem in zijn beginjaren als inspiratiebron en leidraad hebben gediend. Sommige dichters blijven zo’n eerste poëzieliefde een leven lang trouw. Maar het jeugdidool kan ook verstikkend werken. Hoeveel dichterlijke dromen zullen er tegenwoordig wel niet sneuvelen in een vergeefse poging de eerdergenoemde Lucebert te overtreffen? Als dichters een eigen stem willen vinden, zullen ze zich moeten losmaken van hun idolen. En hoe dieper de liefde, hoe pijnlijker dat proces.

Voor Jeugdzonden zullen een aantal dichters hun schaamte overwinnen. Zo bekent Thomas Möhlmann een zwak te hebben gehad voor Rutger Kopland en kijkt Erik Spinoy met enige gêne terug op de manier waarop hij met Rainer Maria Rilke dweepte. Zelf ben ik evenmin vrij van zonden. Ik ben namelijk zo stom geweest om mijn jeugdzondenavond tegelijkertijd te plannen met een optreden waarvoor ik al maanden geleden had toegezegd, waardoor ik zelf verstek zal moeten laten gaan in Perdu. In plaats daarvan treed ik aan voor de jaarfinale van SLAMersfoort. Ik zal het onder andere opnemen tegen mijn broertje, Sieger Baljon. Dus wie broederlijk bloed wil zien vloeien, kan beter naar Amersfoort afreizen.

Vrijdag 14 december 2007
Jeugdzonden
Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam
Aanvang 20:30 uur
Entree 6 euro
www.perdu.nl

Vrijdag 14 december 2007
Jaarfinale SLAMersfoort
Theatercafe Borra, Hof 25, Amersfoort
Aanvang 20:00 uur
Entree 5 euro

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.