En weer haastte ik mij langzaam…

‘Vanaf het begin was natuurlijk duidelijk dat we Krijn Peter niet zouden laten winnen,’ zo begon Pim te Bokkel in zijn juryrapport. Ik was weer in de poëzieslag van Festina Lente beland, de slam der slams aan de Amsterdamse Looijersgracht.

Het begon een week geleden. Eva van Pelt belde mij op, het vriendinnetje van mijn fondsgenoot Bernard Wesseling. Zij bleek te werken voor www.deadline.nl, een persbureau voor jongeren, en wilde een filmpje maken waarin een debutant en een ouwe rot werden gevolgd in de aanloop naar een poetry slam. Afgelopen dinsdagmiddag stond ze bij me op de stoep. Ze had een camera bij zich. En Akim Moiseenkov. Deze vriendelijke twintigjarige jongen moest mij interviewen en zou die avond eveneens een greep doen naar eeuwige slamroem. Hoe ben je dichter geworden, heb je nog tips, dat soort dingen. Het werd een gezellige bedoeling. Terwijl Eva sfeershots aan het maken was, speelde ik een liedje op mijn gitaar en gaf Akim me aanwijzingen voor mijn nog bijzonder rammelende spel.

Die avond bleek Bernard Wesseling in de jury te zitten. Aangezien ook Pim te Bokkel uitgegeven wordt door Nieuw Amsterdam, de uitgeverij die in september mijn debuutbundel Als geen ander publiceert, was er a priori alle reden de jury van vooringenomenheid te beschuldigen. Als Bernard en Pim al niet de aanvechting hadden hun fondsgenoot naar grotere hoogten op te stuwen, dan had Bernard wel een motief om mij te laten winnen ter meerdere eer en glorie van Eva’s filmpje. Het mocht niet zo zijn.

Akim sneuvelde al in de eerste ronde. Ik haalde de finale, maar werd daarin afgetroefd door Menno Dokter, die ook de publieksprijs met overmacht in de wacht sleepte en mij met name in de eerste ronde blij verrastte met zijn onverwachte beelden en wendingen. Het was een mooie avond. Ik blijf mij langzaam haasten. Hopelijk kom ik nog op tijd te laat.

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.