Lucebert, de geboorte van een kunstenaarschap

Europa was na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog moeizaam weer overeind aan het krabbelen toen ene Lubertus Swaanswijk in 1945 schreef: ‘een nieuwen mensch hebben wij te vormen, hebben wij te kneden, en het vormenmateriaal, het leem dat zijn wij zelf’. In de daaropvolgende jaren betoonde dit leem zich bijzonder vruchtbare grond. Zowel in de poëzie als in de beeldende kunst ontwikkelde het jonge dubbeltalent een geheel eigen esthetica. Lucebert was geboren.

In de bundel apocrief / de analphabetische naam deed Lucebert verslag van deze wordingsgeschiedenis in gedichten die tot de oudste en beste uit zijn oeuvre behoren. De radicale oorspronkelijkheid van zijn kunstenaarschap kwam echter niet alleen in zijn poëzie tot uiting. Ook experimenteerde hij met unieke combinaties van woord en beeld. Bovendien deed hij een opmerkelijke poging het ondermijnde schoonheidsbegrip nieuw leven in te blazen, immers: ‘in deze tijd heeft wat men altijd noemde / schoonheid schoonheid haar gezicht verbrand’.

Bij Perdu organiseren we aanstaande vrijdag een avond over deze fascinerende materie. Anja de Feijter, Marc de Kesel en ikzelf zullen de vroege Lucebert ieder op geheel eigen wijze opnieuw tot leven wekken. Anja de Feijter promoveerde in 1994 op het historische debuut van Lucebert en is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij zal een rijk geïllustreerd verhaal houden over Luceberts pogingen woord en beeld samen te brengen. Marc de Kesel doceert wijsbegeerte aan de Arteveldehogeschool in Gent en het Heyendaal Instituut in Nijmegen. Hij zal Luceberts esthetica in een filosofisch kader plaatsen. Zelf mag ik mij aan Luceberts historische debuut tegoeddoen. Ik zal de afdelingen ‘apocrief’ en ‘de analphabetische naam’ integraal en uit het hoofd ten gehore te brengen. Mmm…

Vrijdag 7 maart 2008
Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam
Aanvang 20:30 uur / Zaal open 20:00 uur
Entree: 6 / 5 euro (met kortingskaart)
www.perdu.nl

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.