Dag, Wonder, da-hag!

Donderdag heb ik de sleutels van het Wonderkantoor aan Elena Simons teruggegeven. Nu hoor ik er echt niet meer bij. Een raar gevoel. Het is nu bijna drie jaar geleden dat we Wonder hebben opgericht, een gezelschap dat plezier maakt met de samenleving. En plezier hebben we gemaakt.

We wilden de kloof tussen burger en bestuur overbruggen. En dus begonnen we de Burgerbuddy, een soort fosterparentsplan voor ambtenaren en politici. Inmiddels hebben ruim honderd burgers een politicus of ambtenaar geadopteerd, uiteenlopend van anonieme gemeenteambtenaren tot politici als Rita Verdonk en Harry van Bommel.

We wilden de wereld opvrolijken. En dus begonnen we het Blijbedrijf. Inmiddels zijn er zo’n twintig blijbrigades in Nederland, autonome cellen die belangeloos blijdschap verspreiden. Soms geven ze privé-concerten voor mensen met liefdesverdriet. Soms trekken ze eropuit om wildvreemde mensen met veel omhaal, spandoeken en confettie uit te zwaaien op het station.

We wilden dat dieren even vrijelijk van de liefde mochten proeven als wij mensen. En dus begonnen we Sex Voor Dieren. De dieren-dating is nooit helemaal van de grond gekomen. Maar leuk was het wel.

Zelf heb ik als projectleider de Burgerbuddy helpen lanceren. Ik ben Wonders hoofd financiën geweest. En op het einde nam ik samen met Elena de zakelijke leiding waar. Soms was het even betaald. Maar het grootste deel van de tijd was het vrijwilligerswerk. En nu heb ik dus afscheid genomen. Daar had ik allemaal goede redenen voor natuurlijk. Maar raar blijft het.

Ik wil me gaan concentreren op datgene waar ik zelf het blijste van word: de kunst, de literatuur. En diezelfde dag kreeg ik gelijk een zetje in de goede richting. Na donderdagmiddag de Wondersleutels te hebben teruggegeven mocht ik donderdagavond de “Hollands Maandblad Schrijversbeurs 2007/2008, categorie: poëzie” in ontvangst nemen. Thijs de Boer kreeg de beurs in de categorie proza. Er was ook een schrijversbeurs in de categorie essayistiek te vergeven, maar die is dit jaar niet uitgereikt, schijnbaar bij gebrek aan jong aanstormend essayistisch talent. Prompt besloten Thijs en ik samen een essay te gaan schrijven. We’ll be back.

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.