Schoongespoeld

Het duurt nog tot september voor mijn debuutbundel in de winkel ligt, maar de inhoud begint zich al aardig uit te kristalliseren. Onlangs heb ik een semi-definitieve versie toegestuurd aan Jasper, mijn redacteur. Doodeng. Niet alleen koos ik vijfenveertig gedichten uit waarvan ik op dat moment dacht dat die voor het nageslacht vereeuwigd moesten worden, tegelijkertijd veroordeelde ik tientallen gedichten tot de vergetelheid. Bij twintig gedichten voelde ik me daar zo ongemakkelijk onder dat ik ze in een apart document aan Jasper heb toegestuurd, ‘het bal der geweigerden’, als een laatste eerbetoon.

Gedichten hebben tijd nodig om te bezinken. Daarom had ik met mezelf afgesproken dat ik geen nieuwe gedichten meer mocht toevoegen als ik de semi-definitieve versie eenmaal had uitgepoept. Maar je begrijpt, de inspiratie gaat waar zij niet gaan kan, er ontstond toch weer een gedicht dat ik misschien op wil nemen. Het bevat een verwijzing naar de Olympische Spelen in Peking, dus al te lang kan ik het niet op de plank laten liggen. Ik ga nu maar snel op vakantie in Zuid-Spanje. Ik zal mijn uiterste best doen alle dichterlijke taal uit mijn gedachten te bannen. Terrasjes, restaurantjes, houtje-touwtje-Spaans, daar heb ik voorlopig meer dan genoeg aan. Bij terugkomst wacht Jasper mij ongetwijfeld met allerlei doortimmerde kritiek en ik zou hem graag tegemoet treden met een grondig schoongespoeld hoofd.

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.