Spaanse momentopnames

Ten teken dat we over mogen steken toont het voetgangerslicht een bewegend groen mannetje dat geanimeerd voortmarcheert. Ik hoef helemaal niet naar de overkant, maar hij marcheert zo vrolijk, ik marcheer vrolijk mee.

Het systeemplafond van de douche in dit hotel is zo laag dat ik maar rechtop hoef te gaan staan of ik til het met mijn hoofd een eindje op.

Ik droom dat ik een wapensmokkelaar ben. Ik kom tot inkeer en laat mij neerschieten met het wapen dat ik het huis uit had willen smokkelen. Als de kogel mij door het hoofd spat, word ik in alle rust wakker. Geen spoortje paniek.

De volgende nacht droom ik dat ik Harry Potter ben. Ik ben helemaal blij, want er wordt voorspeld dat ik mijn vader zal redden die als koning naar een ander land is verbannen.

Als je in het klooster van de heilige Jeronimo tien cent in een automaat gooit, floept een elektrisch kaarsje voor je aan. De kerk van het klooster heeft enorm veel krullen en tierelantijnen. Toch is de overheersende indruk er een van verstilling, niet van bombast. Misschien heeft het geholpen dat ik mijn kaartje niet bij een verveelde oproepkracht maar bij een non heb aangeschaft.

In een Ierse pub aan het Plaza Fortuni hangt een poster die mij uitnodigt woensdag 30 april ‘Koninginnedag’ te komen vieren.

De talloze details van barokke kerken lijken vaak te schreeuwen ‘kijk naar mij, kijk naar mij!’ De talloze details van Alhambra lijken te fluisteren ‘verlies je in mij, verlies je in mij…’ Je zou hier heerlijk kunnen wegdromen. Ware het niet voor de kudde Amerikaanse pubers die Michael Jacksons moonwalk na probeert te doen op de marmeren vloer van de patio van de mirtestruiken.

Er is een schitterend zonnetje losgebarsten op het Mirador, een pleintje met uitzicht over Granada. Twee jonge mannetjeshonden kunnen geen genoeg van elkaar krijgen. De blonde duwt de bruine steeds naar de grond. Ze happen, grommen, likken. Je zou ze bijna van herenliefde gaan verdenken.

En ik heb verdomme toch weer een gedicht geschreven.

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.