In gesprek met een recensent

Gisteren werd in het Vondelpark Poëzie in het park gepresenteerd, een bloemlezing met gedichten over de Amsterdamse stadsparken. Ook ik ben vertegenwoordigd. ‘Dan doen wij er over het Vondelpark liever / het zwijgen toe,’ zo stel ik in mijn bijdrage. Dat heeft iets curieus. Ik heb mij namelijk min of meer aan de bloemlezing opgedrongen. Een paar maanden terug was een andere dichter erover begonnen. Hij was verbaasd dat ik niet was uitgenodigd. Van de weeromstuit schreef ik een gedicht over het Vondelpark – of beter: over het verzwijgen van het Vondelpark – en stuurde dat toe aan Thomas Möhlmann, een van de samenstellers, die zo goed was het op te nemen.

De presentatie vond plaats in het openluchttheater van het Vondelpark en hoewel het weer niet ondubbelzinnig voor zonneschijn durfde te kiezen, zaten de tribunes vol zomerse dagjesmensen. Opdat wij dichters alles goed zouden kunnen zien, was een apart bovendek voor ons gereserveerd. Daar konden we gratis drinken en onderling de dichter uithangen. Ik stuitte op een recensent. Na mijn bijdrage te hebben bestudeerd – ‘niets mis mee,’ zo luidde het oordeel – vroeg hij of dit nou ‘slam poetry’ was. Ik stamelde dat ik nooit zo iets als ‘slam poetry’ had geschreven. Hij trok sceptisch een wenkbrauw op en knoopte haastig een gesprek aan met iemand anders.

Ik kon me wel voor de kop slaan. Ik had moeten zeggen dat ‘slam poetry’ geen literair genre is maar een presentatievorm. Ik had moeten zeggen dat succesvolle ‘poetry-slammers’ juist níet op elkaar lijken. Desnoods had ik moeten zeggen dat de aarde rond is en twee plus twee drie. Alles beter dan wat ik daadwerkelijk had gezegd. Nu denkt hij dat ik mijn afkomst verloochen. Dat ik mij schaam voor al die rumoerige kroegjes waar ik met zoveel plezier heb opgetreden. Ik heb het onherroepelijk bij hem verpest. Hij zal nooit meer een fatsoenlijke recensie aan mij willen wijden.

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.