Opium, in negentig seconden

‘We hebben vandaag geluisterd naar gasten die worstelen met intermenselijke communicatie. Roelof van Gelder vertelde over brieven van Hollandse zeelieden en zeemansvrouwen die de Engelse admiraliteit in de zeventiende en achttiende eeuw heeft onderschept. Zo te horen zou actrice Pauline Greidanus er geen bezwaar tegen hebben als die Engelse admiraliteit ook alle theaterrecensies weg zou kapen nog voor die haar hebben kunnen bereiken. Zelfs positieve besprekingen hoeven haar niet onder ogen te komen. Ze weet zelf wel hoe goed ze is…’

Sinds kort heb ik elke zaterdag een vaste rubriek in het Avro-programma Opium op Radio 1. Ter afsluiting word ik geacht in negentig seconden het programma samen te vatten. Met een kwinkslag. Het is een zenuwslopende klus. Ik moet elke keer maar hopen dat de gasten voldoende grappige dingen zeggen die zich redelijkerwijs in verband laten brengen met de algemene insteek die ik heb voorbereid. Afgelopen zaterdag had ik mijn zaakjes redelijk op orde. Waar ik echter niet op was voorbereid, was de verontwaardiging die van Paulines theatrale gelaat afspatte op het moment dat ik haar zelfgenoegzaamheid in de schoenen leek te schuiven. Na afloop hebben we het bijgepraat. (Haar advocaat neemt nog contact met mij op over een schadevergoeding wegens geestelijk letsel.) Maar op dat moment wist ik even niet meer hoe ik het had, terwijl mijn negentig seconden meedogenloos voorbij bleven tikken. Met de moed der wanhoop babbelde ik mij een weg naar mijn slotzin.

‘Sta mij toe nostalgisch te zijn. Ik ben tenslotte een heuse echte dichter. En is een goed gedicht niet als een persoonlijke brief die de dichter moedwillig bij iedereen terecht laat komen behalve bij de eigenlijke geadresseerde?’

Elke zaterdag
Opium, Radio 1
12:15-13:00 uur
www.avro.nl/radio/programmas_a-z/opium/

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.