Een waardig dichter des vaderlands

Het kan eigenlijk al niet meer stuk. We kijgen een waardig dichter des vaderlands. Een commissie van wijzen heeft vijf kandidaten voorgedragen, waar wij, het electoraat, er nu een uit mogen kiezen. Erik Menkveld, Ramsey Nasr, Hagar Peeters, Joke van Leeuwen en Tsead Bruinja mogen stuk voor stuk geacht worden een breed publiek aan te spreken. Alle vijf hebben ze bovendien genoeg aanzien binnen de poëziegemeenschap om die met gezag te kunnen vertegenwoordigen, iets waar het bij de beklagenswaardige Driek van Wissen nogal aan schortte.

Erik Menkveld heb ik leren kennen als een aimabel man toen ik jaren geleden stage liep bij Poetry International. Ramsey Nasr heb ik nog nooit zien optreden, maar in het licht van zijn theaterachtergrond moet hij in staat zijn een publiek mee te slepen. Hagar Peeters is een mooie dame die haar gedachten in haar hoed vangt en ze er in de vestibule weer uit laat druppelen.

Mijn persoonlijke favorieten zijn echter Joke van Leeuwen en Tsead Bruinja. Joke van Leeuwen is in haar gedichten al even eigenzinnig als in haar kinderboeken. Haar poëtisch universum zit vol verrassende kronkels en doorsteekjes en is nooit helemaal af: ‘Goed, zei schepper, wat ons betreft/ is het goed, maar aan jullie laat ik/ het met de elleboog voelen of/ het badwater niet te heet is’. Tsead Bruinja is een goede kerel, een bevlogen spreker en een onvermoeibaar pleitbezorger van de poëzie. Als hij op zijn best is, hebben zijn gedichten een rauwe directheid, waar ik alleen maar jaloers op kan zijn: ‘er zijn twee bomen/ waaraan ik je kan ophangen […] aan de ene hangt buutvrij/ voor mijn ziel// aan de andere hangt// ga direct naar de gevangenis/ ga niet langs start/ u ontvangt geen ƒ 200,-‘.

Uiteindelijk kies ik voor Tsead Bruinja, omdat ik verwacht dat hij in praktische zin het meeste voor elkaar gaat boksen als dichter des vaderlands, maar de anderen kun je de functie ook alleszins toevertrouwen. Wil je Tsead Bruinja, Joke van Leeuwen, Hagar Peeters, Ramsey Nasr of Erik Menkveld je stem geven, surf dan naar www.dichterdesvaderlands.nl. De Nederlandse poëzie zal er wel bij varen.

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.