Laat duizend bloemen bloeien

Op een kwade dag in 1953 schreef Bertus Aafjes in Elseviers Weekblad dat hij de S.S. hoorde binnenmarcheren in Luceberts poëzie. Hij zou later berouw tonen, maar het kwaad was al geschied. Bertus Aafjes had het voorgoed verbruid bij de literaire goegemeente.

Ik had net een gedicht over Lucebert geschreven toen ik via-via vernam dat Daniël Dee bezig was met Meesterwerk, een bloemlezing waarin jonge dichters in versvorm reageren op hun grote voorbeelden. In mijn bijdrage breng ik Lucebert in verband met Mao Tse Toeng, die politiek correcte linkse intellectuelen ooit enthousiast wist te maken met zijn culturele revolutie en zijn oproep duizend bloemen te laten bloeien. Daarmee wil ik zeer zeker niet Aafjes’ beschuldiging onderschrijven dat Lucebert ‘het eigen souterrain tot een totalitaire staat [heeft] uitgeroepen.’ Maar enig begrip heb ik wel. Naast liefde en ontzag voel ik ook huiver voor Luceberts vroege poëzie. Liefde omwille van haar schoonheid. Ontzag voor haar compromisloze oorspronkelijkheid. Huiver omdat ik betwijfel of ik ooit de ballen zal hebben mijzelf even radicaal op het spel te zetten als hij.

In het licht van dit alles is het gedicht waar ik specifiek op reageer opvallend aaibaar. Lucebert draait er slechts een kleine ritselende revolutie af. Kom zondag naar de boekpresentatie. Of ren volgende week naar de boekhandel. Koop Meesterwerk. Ritsel mee.

Zondag 25 januari 2009
Boekpresentatie Meesterwerk
Het Paleis
Bloemsingel 10, Groningen
15:00 uur
Gratis entree

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.