De zoveelste niet-vrolijke Frans

‘Hoe vrolijk het ook klinkt,’ zei Wim Brands, ‘je bent eigenlijk gewoon de zoveelste niet-vrolijke Frans onder de dichters.’ Het was acht uur ’s ochtends, ik had mijn eerste kopje koffie koud achter de kaken en ik was te gast bij De Avonden op Radio 6 om te praten over mijn nieuwe dichtbundel Stil alarm. Even vroeg ik mij af of Wim Brands voor het interview soms mijn vorige bijdrage aan dit weblog had geraadpleegd. Daarin verwonder ik mij erover dat mijn poëzie en muziek vaak zo luchtig worden opgevat. Zo stelde Rob Schouten in Vrij Nederland: ‘Geen moeilijk gedoe, dit is poëzie om van te genieten.’ Volgens Wim Brands klopt dat slechts ‘voor de helft, want het is wél moeilijk gedoe, maar je brengt het zo goed.’

Toch betwijfel ik of hij mijn weblog had gelezen. Dat ik tevens muziek maak leek geheel nieuw voor hem te zijn. Hij sprong er gelijk op in. Er stond een akoestische gitaar in de studio en zonder ook maar de gelegenheid te krijgen die fatsoenlijk te stemmen liet hij mij kort wat spelen. ‘Je deelt jezelf gewoon op in twee persoonlijkheden,’ constateerde hij goedkeurend over deze aanvulling op mijn artistieke arsenaal. ‘Hoe meer persoonlijkheden, hoe liever,’ beaamde ik, waarbij ik wijselijk verzweeg dat mijn heimelijke ambities zich uitstrekken tot kinderboeken, toneelstukken, romans en wat al niet.

‘Weet je wat ik een van de mooiste gedichten uit de bundel vind,’ vroeg Wim Brands tegen het einde van het gesprek. Het bleek te gaan om ‘Keitjes om mee te keilen’. Het is altijd lastig complimenten in ontvangst te nemen. Ik stamelde iets over de extreme eenvoud van het gedicht in kwestie. Dat bevestigde Wim Brands enthousiast. ‘Ja en dan iets vertellen waarvan iedereen gelijk denkt: ja dat is inderdaad zo,’ zei hij. ‘Je vergeet het ook nooit meer. Wat het wil vertellen, dat weet je helemaal niet. Uiteindelijk is dat toch waar poëzie over gaat?’

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.