Terug in de Bijenkorf

De Amsterdamse Bijenkorf is een veelzijdig consumptieparadijs. Zo ontdekte ik vanmiddag dat ze er bijzonder ruime en gerieflijke pashokjes hebben. En je kunt er prima gedichten voordragen.

Toen ik in 1999 voor het eerst met de Bijenkorf te maken kreeg, woonde ik nog niet in Amsterdam. Ik had mij aangesloten bij het door Elena Simons opgerichte Instituut voor Economische Disharmonisatie, een instituut dat zich ten doel stelde Nederland in een economische crisis te storten en dat elke vrijdag een borrel organiseerde mits de AEX-index de dag tevoren was gedaald. In november plukten we mooie spullen uit het huisvuil en smokkelden we deze, voorzien van authentieke prijskaartjes, de Bijenkorf binnen om ze als nieuw te laten verkopen. Als perswoordvoerder mocht ik aan Trouw, VPRO-radio en Financieel Dagblad uitleggen wat daar de logica van was. Na rijp beraad besloot de Bijenkorf ons uiteindelijk toch maar niet voor de rechter te slepen wegens deze omgekeerde winkeldiefstal.

Inmiddels ben ik als dichter keurig ingekapseld. Naast een schap waar je voor tachtig euro een onderbroek kon kopen, zat ik een uur lang in een pashokje om het winkelend publiek op privévoordrachten te vergasten. Heel inspirerend. Het leukste vond ik dat de mensen zo direct reageerden. Een vrouw begon uit te leggen dat ze Nederlandse schrijvers vaak zo zuur vindt. Een man vroeg of ik een gedicht nog eens wilde herhalen. Soms kwam een gedicht helemaal aan. Soms zei een toehoorder dat hij zich er toch niet helemaal in kon herkennen. Maar na een gedicht of drie verlieten de mensen het pashokje steevast met een glimlach op de lippen.

Na afloop kon ik in de bedrijfskantine terecht voor een hapje en een drankje. Op grote posters werd de medewerkers ingepeperd welke artikelen het meest werden gestolen. De top tien werd aangevoerd door Replay jeans, op de voet gevolgd door broeken van G-Star en diverse parfums. Een leerzame middag.

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.