Kinderangst

Er viel een korte stilte. Ik had net over de telefoon mijn dichterlijke bijdrage geleverd aan het actualiteitenprogramma ‘Dit is de dag’ op Radio 1. In de studio leek men er niet gelijk raad mee te weten. ‘Een doordenkertje,’ opperde een van de presentatoren. Een van de gasten vond vooral het woord ‘machteloos’ goed getroffen. Ik had mijn gedicht van de dag geschreven naar aanleiding van de eerste gast, Basti Baroncini, die een uur tevoren was begonnen te vertellen over zijn nieuwe boek ‘Man en abortus’. Een vriendin aan wie ik het sneldicht later liet lezen, vond het heel helder. Ze moest gelijk denken aan een vriendin van haar die tegen de wil van haar vriendje abortus had laten plegen. Zij vond hun relatie te pril. Hij vond het moord. Hun relatie heeft het niet overleefd. Te pril blijkbaar.

Ze is de baas in eigen buik zoals
mijn uitgever het boek drukt van
mijn geesteskind, de vergelijking loopt
wat mank, maar als ik woorden eenmaal op
de pagina heb losgelaten gaan
ze prompt een eigen leven leiden
net als het kind dat zij nog in haar buik draagt
als zij tenminste niet besluit, tot hier
niet verder, de angst regeert, wat zeg ik
haar angst regeert, mijn angst staat buiten spel
ziet machteloos het vonnis zich voltrekken

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.