Berichten uit de Middenwereld (van Breyten en Brink)

Toen ik een kleine jongen was, las mijn moeder boeken die mij bij zijn gebleven door de mooie schilderingen op het omslag. En door de mysterieus klinkende naam van de auteur: Breyten Breytenbach, een man van wie ik begreep dat hij jaren lang in de gevangenis had gezeten vanwege zijn verzet tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Nu ben ik zijn vaste vertaler. Elke keer dat in Nederland een boek van hem verschijnt, komt hij hiernaartoe en mag ik hem de hand schudden. Even voel ik mij dan weer dat kleine jongetje dat de wildste dromen had over deze blanke man met zijn kleurrijke avonturen.

Als Breyten in zijn boeken verslag doet van zijn belevenissen, gaat dat overigens minstens zo fantasievol. Hij is niet geïnteresseerd in de waarheid, zo legde hij afgelopen dinsdag uit in het Utrechtse RASA waar ik hem voor SLAU mocht interviewen naar aanleiding van zijn nieuwste boek Berichten uit de Middenwereld. De waarheid bestaat niet. Het leven is niet eenduidig. Het is juist de veelvormigheid van onze ervaringen waar hij in zijn boeken de vinger op probeert te leggen.

© Nadine Ancher

Breyten zei dit naar aanleiding van een vraag die de andere gast van die avond, Brink Scholtz, in haar lezing had opgeworpen. Brinks aanwezigheid had iets geruststellends. Zo zag ik mij tijdens het interview niet alleen geconfronteerd met een levende legende, maar ook met een generatiegenoot die op verfrissend nuchtere wijze uit de doeken deed hoe zij zich in haar idealisme tekort voelt schieten ten opzichte van haar vader. Al liet ze doorschemeren dat er nog behoorlijk wat maatschappelijke betrokkenheid komt kijken bij de theatervoorstellingen die zij in het Zuid-Afrikaanse Grahamstown maakt. Jammer dat we die in Nederland niet te zien krijgen.

Tijdens de fotosessie eerder die avond was ik niet in de stemming om mij een plastic glimlach op de lippen te laten persen. Brink bood aan dat zij dan wel voor twee zou lachen. En zie daar, het is haar gelukt!

© Nadine Ancher

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.