Uit de bocht gevlogen idealen

Soms gaan mijn woorden met mij aan de haal, zeker als die woorden in een uur tijd uit me worden geperst. Afgelopen woensdag was ik op Radio 1 de dichter van dienst bij ‘Dit is de dag’. Na een uur werd ik geacht met een sneldicht op het radioprogramma te reageren.

Het was de dag waarop de toen nog geheime conceptakkoorden tussen VVD, CDA en PVV aan de fracties werden voorgelegd. De hoofdgast van ‘Dit is de dag’ was Rendert Algra. De christen-democratische voorzitter van vakbond De Unie had veel media-aandacht op zich weten te vestigen door zich publiekelijk uit te spreken over de onheuse manier waarop de dissidente CDA-parlementariërs Koppejan en Ferrier onder druk waren gezet. Deze aandacht benutte hij om Koppejan en Ferrier inhoudelijk keihard aan te vallen. Hoewel hij de coalitie-akkoorden niet had ingezien, kon de CDA-fractie zijns inziens niet anders dan ze volmondig en unaniem accepteren. Als je hem hoorde praten, dan lag de uitkomst van het fractieberaad eigenlijk al vast.

Algra’s (allicht met Verhagen kortgesloten) mediastrategie was van een bewonderenswaardige uitgekiendheid. Mijn reactie was helaas beduidend minder geraffineerd. In mijn sneldicht reduceerde ik de CDA-Kamerleden tot slaafse loopjongens van de partijtop. Ik citeer uit de slotstrofe:

‘Ach gun ons onze Haagse maskerade
[…]
niemand zit toch te wachten op de waarheid
niemand wil toch weten hoe wij als makke schapen
ons laten leiden door Maxime Verhagen’

Het gedicht werd in de studio ontvangen met een ijzig zwijgen. Zelf zat het me ook niet lekker en naarmate de tijd verstreek werd dat alleen nog maar erger. Koppejan en Ferrier hebben zich tot op heden bepaald geen willoze marionetten betoond. En hoeveel er ook op het CDA-congres af te dingen was, een bloedeloze show was het zeker niet. Als Verhagen al ambieert een marionettenspeler te zijn, dan is hij tot op heden weinig succesvol. Er zit God zij dank nog het nodige leven in de politiek.

Een mens moet de hoop niet te vroeg opgeven. Daar komt maar slechte poëzie van.

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.