Mijn wereld volgens Trouw

Als schrijver ontdek je pas wat je hebt geschreven door de reacties van je lezers. Van het weekend werd De uitputting voorbij gesignaleerd in Trouw: ‘Rijden in een gammel autootje, de ontruiming van een kraakpand: Krijn Peter Hesselink vangt in zijn derde bundel de wereld van studenten, jongeren.’ Dat wist ik nog niet. Ik verkeerde in de veronderstelling mijn meest volwassen bundel tot nog toe te hebben afgeleverd. Niets daarvan.

Mijn krakende broer was eerder ook al begonnen over het gedicht ‘Ontruiming’. Een jongen die zware kisten draagt. Een meisje met paars geverfde haren, lurkend aan een flesje bier. Waarom moest ik alle clichés over de kraak-scene zo nodig bevestigen?

Ik ging samenwonen met mijn toenmalige vriendin. Eindelijk kon ik het studentenwereldje achter mij laten. Mijn belangrijkste bezittingen had ik al verhuisd, maar er was nog het een en ander achtergebleven: bestek, servies, mijn fietspomp. Toen ik die laatste restanten af kwam halen, bleek een huisgenote een feest te hebben gegeven in mijn kamer. Het was een ravage. Zelf was ze er niet. Ik werd ontvangen door vijf studenten die de slaap nog uit hun ogen wreven. Geen van hen had paars geverfd haar. Geen van hen droeg kisten. Me werd een kopje veel te sterke koffie aangeboden, terwijl zij in de keuken mijn spullen begonnen af te wassen. Ik bleef achter met een jongen die in de vensterbank een joint zat te roken. Hij vertelde dat hij had besloten met blowen te gaan stoppen. Ik wenste hem succes.

Diezelfde dag nog schreef ik het gedicht ‘Ontruiming’. Het had ook ‘Onteigening’ kunnen heten. Het ging me niet om de kraak-scene, het ging me om de verontrusting die zich van je meester maakt als je thuis je thuis niet meer is. Ik probeerde een gevoel van ontheemding te bezweren, zoals die blowende jongen zijn blowgedrag. Tevergeefs.

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.