Gaat NRC Handelsblad mee in spin van Israël?

Dit weekend reserveerde NRC Handelsblad heel pagina 5 voor een VN-rapportage over de ruwe wijze waarop Israël vorig jaar een vloot uit Turkije enterde. Hierbij lieten destijds negen Turkse opvarenden het leven. Correspondent Leonie van Nierop noemt het rapport gunstig voor Israël. De verontwaardiging van Turkije over Israëls optreden wordt door correspondent Bram Vermeulen afgedaan met de kop: ‘Onderbuikgevoel wint het in Turkije van de rede’. De argeloze lezer kan haast niet anders dan concluderen dat Israël volgens de VN goeddeels in zijn recht stond en dat Turkije niet zo moet zeuren.

Bij The Guardian vond ik echter het volgende citaat uit het VN-rapport: ‘There has been no satisfactory explanation as to how and why the nine people were killed. Forensic evidence showing that most of the deceased were shot multiple times, including in the back or at close range, has not been adequately accounted for in the material presented by Israel.’

Aan NRC Handelsblad de vraag waarom het het niet nodig vond te vermelden dat de VN-commissie serieuze aanwijzigingen heeft gevonden dat Israël zich wellicht heeft bezondigd aan standrechtelijke executies.

Krijn Peter Hesselink

5 gedachten over “Gaat NRC Handelsblad mee in spin van Israël?”

 1. In het VN rapport staat ook:
  It is clear to the Panel that preparations were made by some of the passengers on the Mavi Marmara well in advance to violently resist any boarding attempt. The description given in the Israeli report is consistent with passenger testimonies to the Turkish investigation that describe cutting iron bars from the guard rails of the ship, opening fire hoses, donning life or bullet proof vests and gas masks, and assuming preagreed positions in anticipation of an attack. Witness reports also describe doctors and medical personnel coordinating before the boarding in anticipation of casualties. Furthermore, video footage shows passengers wearing gas masks, life or bullet proof vests, and carrying metal bars, slingshots, chains and staves. That information supports the accounts of violence given by IDF personnel to the Israeli investigation.

  The Panel accepts, therefore, that soldiers landing from the first helicopter faced significant, organized and violent resistance from a group of passengers when they descended onto the Mavi Marmara. Material before the Panel confirms that this group was armed with iron bars, staves, chains, and slingshots, and there is some indication that they also used knives. Firearms were taken from IDF personnel and passengers disabled at least one by removing the ammunition from it. Two soldiers received gunshot wounds. There is some reason to believe that they may have been shot by passengers, although the Panel is not able to conclusively establish how the gunshot wounds were caused. Nevertheless, seven other soldiers were wounded by passengers, some seriously. http://graphics8.nytimes.com/packages/pdf/world/Palmer-Committee-Final-report.pdf

 2. Bedankt voor deze reactie, beste Ratna. Bijzonder relevante informatie inderdaad. Feit blijft echter dat er zwaar bewapende professionele mariniers tegenover improvisorisch bewapende activisten stonden. Feit blijft tevens dat het dubieus is hoe er van acuut ‘noodweer’ sprake kan zijn geweest in het geval van schoten in de rug. Gewelddadig verzet biedt soldaten nog geen vrijbrief tot doden.

 3. Noodweer blijft multi-interpretabel, ook in deze eeuwigdurende nietes-welles-discussie. De nrc ( zie bijv. het LUX-katern) is overigens ook niet meer wat ie was. Daar spint men garen mee. Verstandig is het voor iedere belangstellende hele VN-rapport te lezen.
  r.l.

 4. Die houding lijkt me toch iets te vrijblijvend, beste Revers. Volgens de VN-commissie heeft Israel niet overtuigend kunnen maken dat de mariniers goede redenen hadden om de negen activisten te doden. In gewoon Nederlands heet dat moord, negenvoudige moord. Dat is niet iets om je schouders over op te halen. Israel lijkt niet te begrijpen dat militaire overmacht verantwoordelijkheden met zich meebrengt.

 5. Ik was ook zeer verbaasd over opstelling van de NRC correspondent Bram Vermeulen t.a.v. de houding van Erdogan. Als ik de bijdragen van Revers Locker en Ratna lees, dan lijkt het dat ze het ook prima zouden vinden als bij de ontruiming van kraakpanden in Amsterdam met scherp wordt geschoten. Maar goed, dat is dan tenminste nog op eigen onderdanen op eigen bodem…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.