Op bezoek bij mijn vriend de gek

‘Langzaam aan begon A. wanhopig te worden. Hij belde een nicht die jurist is. “Ik zit in het gekkenhuis,’ zei hij tegen haar. ‘Wil jij deze mensen uitleggen dat ze me hier niet tegen mijn zin mogen vasthouden als ik me vrijwillig heb laten opnemen?”’

Een tijd terug bezocht ik een goede vriend bij wie tot mijn schrik een psychose was geconstateerd. Voor Hollands Maandblad (2012-5) schreef ik een verslag, getiteld ‘Tussen twee oevers’. Mijn vriend zag zijn toestand namelijk eerder in filosofische dan in psychiatrische termen:

‘Volgens hem was het woord “gek” aanvankelijk de aanduiding voor een bootje waarmee mensen heen en weer voeren tussen twee oevers. Later zou men het woord bij uitbreiding zijn gaan gebruiken voor iemand die voortdurend op dat bootje heen en weer vaart, omdat hij niet kan kiezen waar hij wil zijn. A. ziet zichzelf als een twijfelaar.’

Krijn Peter Hesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.