Een brief aan mijn redacteur

Beste Harminke,

Gisteren was ik aanwezig bij een diner in De Nieuwe Liefde, alwaar – onder het genot van een door ROC’ers geserveerd wijntje – door buurtbewoners, notabelen en enkele ingevlogen dichters gebrainstormd werd over een in mei 2013 te organiseren dichtersbuurtfestival. Dit resulteerde in allerlei ideeën voor publieksparticipatie. Mijn bijdrage bestond uit een prijsvraag die mensen in de gelegenheid zou moeten stellen de locatie te winnen voor de slotscène van mijn nieuwe boek. Laat de debuutroman van Krijn Peter Hesselink zich ontknopen in úw huiskamer. Dat werk. Heb je gelijk een geschikte plek voor de boekpresentatie.

Toen ik na afloop nog even bleef hangen bij de rokers voor de deur, spitste het plan zich verder toe. We brengen het boek uit in een oplage van duizend. Alle plaatsbeschrijvingen uit de slotscène worden in eerste instantie open gelaten. Pas op het laatste moment worden de stippellijntjes ingevuld, aan de hand van een specifieke woonkamer in Oud West, in het handschrift van de bewoner. Het omslag bevat een witte plek waar een foto van het desbetreffende interieur kan worden ingevoegd. Zo ontstaan duizend unieke exemplaren, die de Koninklijke Bibliotheek stuk voor stuk moet zien op te kopen, wil ze haar ambitie gestand doen om toegang te bieden ‘tot alles wat in en over Nederland is gepubliceerd.’

Overigens eet ik mijn hoed op als Kira Wuck de Buddingh’ niet wint. Ik kan dit veilig zeggen, want ik heb geen hoed. Wel vroeg ik me af of de volgende regel wel klopt: ‘Tevreden zet je zet het blikje terug in het schap’ (blz. 15). Dat lijkt me één zet te veel.

Op Kira’s bundelpresentatie merkte ik op dat goede redacteuren worden gekenmerkt door een zekere vergeetachtigheid. Ze kunnen een nieuwe versie van een manuscript zuiver beoordelen omdat ze straal zijn vergeten met welke adviezen ze de auteur de vorige keer ook weer om de oren hebben geslagen. Ik hoop dat je mijn opmerking bent vergeten tegen de tijd dat ik in december met de eerste volledige versie van mijn roman kom. Ik weet graag waar ik aan toe ben.

Hartelijke groeten,
Krijn Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.