De keizer is dood, leve de keizer

Bij Dit is de dag (Radio 1) mocht ik vandaag reageren op Jacob Gelt Dekker, een ondernemer die vertelde dat hij de herbegrafenis van de keizer van Ethiopië had helpen financieren. Er waren heus andere gasten om in mijn gedicht te verwerken – zo kwam Louis van Gaal nog voorbij om te zeggen dat hij niet van plan was om mee te gaan dansen tijdens Gay Pride: ‘Ik ga kijken naar de mensen die naar mij kijken.’ – maar tegen Dekkers radicale geloof in creative destruction kon niemand op. Zo kwam het dat ik even voor half drie in de middag een gedicht aan mocht kondigen getiteld ‘De keizer is dood, leve de keizer’:

Ik heb de keizer van Verweggistan begraven
het was een fantastisch feest, de hele wereld

kwam plotseling vlakbij, in alle rust
kon ik naar al die mensen kijken die

naar mij keken, al dachten ze
dat het hun keizer was, een man

die iets uit niets maakt om
het daarna weer weg te geven

hoe minder geld ik overhoud, hoe meer
er in de toekomst nog valt te verdienen

hoe meer het licht wordt uitgedoofd, hoe minder
er voor mijn nachtkijker verborgen blijft

wat moet je met een vrouw of vriend
als er met hen niets nieuws valt op te zetten

wat moet je met een maaltijd
als je niet wordt verteerd door honger

dus weg dat voedsel, weg die aandacht
weg, weg, weg, tot er niets overblijft

dan ik omringd door leeggeslagen verten
met voor mijn voeten een vers gedolven graf

een klein zwart gat, een niets, een land
van onbegrensde mogelijkheden

Krijn Peter Hesselink

2 gedachten over “De keizer is dood, leve de keizer”

  1. Was de ondernemer een Ras TafarI of herbegroef hij deze slechts? Jacob Geld-dekker (moderne spelling) is trouwens een onwaarschijnlijk prachtige naam voor zulk een handeling. Hulde. (overigens: Jah no dead)

  2. Bij mijn weten is onze geldtoedekker geen rastafari. Veel van de regels uit het gedicht, ‘wat moet je met een vrouw of vriend / als er met hen niets nieuws valt op te zetten // wat moet je met een maaltijd / als je niet wordt verteerd door honger’, heb ik vrijwel letterlijk uit ’s mans mond opgetekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.