Vrienden

Broerlief
Toen ik jaren geleden eens Siegers telefoon opnam en zei: ‘Hallo, met de broer van Sieger,’ weigerde de ander me hardnekkig te geloven. ‘Doe niet zo flauw, Sieger. Ik herken je stem. Ik heb heus wel door dat je het zelf bent.’ De mensen beweren dat we door de jaren heen steeds meer op elkaar zijn gaan lijken. Alleen Sieger en ik weten beter.

Perdu
In de zaal aan de Kloveniersburgwal is ruimte voor tegendraadse stemmen, voor jonge dichters met ouderwetse gedichten en omgekeerd, voor speculatie en weemoed en een glas achteraf.

Zuslief
Als kinderen speelden Katinka en ik altijd samen. Het liefst klommen we in een van de bomen in de achtertuin. Laatst hebben we de draad weer opgepakt en zijn we een klimmuur te lijf gegaan.

Lezen.tv
Peter Gielissen wenst de tijd te nemen voor schrijvers. Daarom zette hij zijn jarenlange televisie-ervaring in voor een boekenportal dat interviews, lezingen, reportages en korte documentaires aanbiedt in video die de kwaliteit van televisie benadert. In de winter van 2007 nam hij ook mij drie kwartier lang op de korrel. Met als extra attractie dat zijn webmaster, Merijn de Rooy, een oud studiemaatje van me is.

Crooked Line
Menno Endt en Theun Hendrikx zijn Crooked Line, een jonge motion graphics en animatie studio gevestigd in Amsterdam. Het zijn ook de twee sympathieke kerels die zo gek waren een poëzieanimatie met mij te maken, getiteld ‘Spil’. Zoveel werk als ze zich daarmee op de hals hebben gehaald… Maar het resultaat mocht er zijn!

Schijnheilig
Ze organiseren festivals, debatten, exposities en politieke acties. Ze houden van kruisbestuivingen tussen kunst, politiek en filosofie. Ze zijn een stelletje ongeregeld dat verrassend veel gedaan krijgt. Ze zijn leuk.

Jip de Kort
Jip was een rare stuiterbal die mooie foto’s maakte. Kijk maar.

Mijn cursisten
Op dit weblog bied ik een podium aan mensen die bij mij een schrijfcursus hebben gevolgd. Bovenaan elk verhaal of gedicht staat vermeld wie het heeft geschreven en waar en wanneer diegene een cursus bij mij heeft gevolgd.

Dwars
Toen ik nog jong en onschuldig was, fungeerde ik ruim een jaar lang als penningmeester van Dwars, de jongerenorganisatie van Groenlinks. Ik heb er veel gelachen en veel geleerd. Breng deze vriendelijke mensen vooral eens een bezoekje.

Poetry International
Bij Poetry International weten ze hun stagaires wel bezig te houden. Mij lieten ze jaren geleden een vrijwel onvertaalbaar gedicht vertalen en het resultaat voordragen tijdens een van de middagprogramma’s. Gouden tijden.

Festina Lente
In Festina Lente heb ik mij als podiumdichter echt ontdekt. Je toehoorders zijn er rumoerig en enthousiast en als je optreden hen niet bevalt dan zul je het horen ook. Elke eerste dinsdag van de maand. Komt dat zien.

Chris van der Blonk